Welke geurtest moet ik gebruiken?

Er zijn verschillende geurtesten leverbaar, welke test is voor u geschikt? Op deze pagina lichten wij de verschillende geurtesten van Burghart toe. De geurtesten van Burghart bestaan uit de zogenoemde Sniffin’ Sticks. Dit zijn een soort viltstiften die gevuld zijn met een geurvloeistof in plaats van inkt. De Burghart geurtesten zijn CE gecertificeerd en gevalideerd. Daarmee zijn ze in Europa (en daarbuiten) de meest gebruikte geurtesten. Daarnaast leveren wij ook de scratch-and-sniff geurtesten van Sensonics. Deze testen worden ook veel gebruikt binnen de EU maar zijn niet voorzien van een CE markering.

Wat wilt u testen? 

Ten eerst is het belangrijk om te bepalen wat u precies wilt testen. Is het puur een simpele screening van het reukvermogen? Zo ja, dan kunt u gebruik maken van de Screening 12 Test (12 verschillende geuren) of de identificatie 16 test (16 verschillende geuren). Bij beide testen moet de patiënt de geuren kunnen identificeren. Een simpele screening van het reukvermogen. De Screening 12 Test is de meest simpele test en tevens de meest gebruikte test.
Wilt u uitvoeriger testen dan adviseren wij de complete test, de zogeheten extended test. Deze test bevat naast de identificatie 16 test ook nog de discriminatie test en de drempelwaarde test. Bij de discriminatietest krijgt de patiënt telkens drie geurpennen aangeboden waarvan 1 geurpen een afwijkende geur heeft. Aan de patiënt de taak om deze afwijkende geur te bepalen. In totaal bevat de discriminatietest 16 x 3 pen (48) pennen. Als laatste de drempelwaarde test, hiermee kunt u bepalen in welke mate een patiënt kan ruiken. Hierbij gaat de geurintensiteit steeds een stapje omlaag, de patiënt gaat telkens een concentratie stap omlaag, net zo lang totdat de patiënt de geur niet meer waarneemt. Hiermee kan je dus bepalen tot welke sterkte de patiënt kan ruiken. In totaal bevat de drempelwaardetest 16 x 3 pen (48) pennen.
Nog even een toelichting op de drempelwaardetest, deze is leverbaar in 2 versies. Het verschil tussen de 2 versies is de geur van de doelpen. De 2-phenylethanol versie heeft een rozengeur en de n-butanol versie heeft een alcoholachtige geur. Dus de n-butanol-versie is onaangenamer om te ruiken. Dat is het enige verschil.

Houdbaarheid Sniffin Sticks

Iedere stift is voorzien van een houdbaarheidsdatum. Je kunt de Sniffin ‘Sticks voor een onbeperkt aantal mensen vóór deze datum gebruiken. De vervaldatum van de sticks hangt af van de test. De screening 12 test, identificatie test, discriminatie test heeft een houdbaarheid van ca. 1-1,5 jaar. Voor de drempelwaardetest is dit korter, ongeveer 8-10 maanden.

Optioneel: smaaktesten 

Optioneel kunt u gebruik maken van smaakstrips,er zijn 2 mogelijkheden. Een eenvoudige test met 4 smaken in de hoogste concentratie. De patiënt moet simpelweg bepalen of het om zuur, zout, zoet of bitter gaat.
Er is ook een uitgebreide smaaktest waarbij de 4 geuren aangeboden worden in 4 verschillende concentraties om zodoende te bepalen hoe goed een patiënt kan proeven. Deze complete test is eventueel uit te breiden met de 5e smaak Umami. De smaakstrips hebben doorgaans een houdbaarheid van ca. 1 jaar.

Geurtesten en smaaktesten bestellen 

De testen worden geleverd inclusief houders, handleiding en evaluatiemateriaal. Helemaal compleet dus.
Eventueel zijn de sets ook leverbaar als navulling zonder bijbehoren. Heeft u dus al eens een test gekocht en beschikt u over de houders en evaluatiemateriaal? Dan is het mogelijk om alleen de geurpennen te bestellen.
U kunt de testen via onze webshop bestellen maar uiteraard accepteren wij ook bestelling op rekening. Neem contact met ons op voor een offerte of meer informatie. Wij helpen u graag!